perjantai 16. marraskuuta 2012

"Pienet piirit ja ikärasismi?"


SUL julkaisi eilen valmennusryhmät vuodelle 2013.

http://www.sul.fi/uutiset/uutispalvelu/sul-tiedotteet/suomen-urheiluliitto-valitsi-ensi-kauden-valmennusryhm%C3%A4t


Jotenkin osasin taas odottaa, että kyllähän ne jonkin keinon keksivät pudottaa liian vanhat urheilijat ryhmien ulkopuolelle. Tuntuu, että osittain siitä on nyt kyse. Esimerkiksi meitä aitajuoksijoita oli verrattu toisiinsa ottamalla huomioon jokaisen oman ikäryhmän Euroopan tilastot. Ja näinhän siinä sitten kävi, että minun sijoitukseni aikuisten Euroopan tilastoissa on huonompi, kun taas heidän sijoituksensa nuorten Euroopan tilastoissa. Tämähän on varmasti se oikea tapa, kun valitaan urheilijoita aikuisten EM-ryhmään.

En sano, etteikö listoilla olevat urheilijat olisi kovia tekijöitä ja etteikö he olisi ansainneet paikkaansa siellä, mutta eniten mietin sitä, että kuuluisiko minunkin nimi olla tuolla listalla jos kerran hekin siellä ovat. Päättäjät ovat päättäneet, että ei.

Omaksi puolustukseni on sanottava, että olin toinen niistä naisaitajuoksijoista, joka kilpaili menneenä kesänä euroopanmestaruuskisoissa. Selvitin sinne vaadittavan A-rajan, joka oli 13,35 ja paransin vielä ennätystäni kyseisissä kisoissa lukemiin 13,29. Kunnon kohdistus siis osui viime kesänä kutakuinkin kohdilleen ja paransin ennätystäni yli kaksi kymmenystä. Hyvin menneiden kisojen ja kokonaisuutenakin kohtuullisen hyvin menneen kesän jälkeen olin vielä luottavaisin mielin sen suhteen, että pääsen johonkin valmennusryhmään ja saan Suomen Urheiluliitolta tukea harjoittelemiseeni.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan koska olen vain sattunut kypsymään ja kehittymään urheilijana liian myöhään, niin minut luokitellaan liian vanhaksi, en kelpaa ryhmiin, en voi enää kehittyä ja kaiken kukkuraksi ilmeisesti en ole menestykselläni luottamusta ansainnut. Vaikka ryhmiin kuuluminen on suurilta osin vain muodollisuus, liittyy siihen taloudellistakin tukea, jota urheilijat tulevat saamaan. En tiedä summista, mutta uskon, että jotain jokaiselle on luvassa.

Se, että voisin sanoa kuuluvani EM-ryhmään, olisi minulle valtava valttikortti henkilökohtaisten tukijoiden hankinnassa. Jos kuitenkin mietin ryhmään kuulumisen tärkeyttä, minulle sen antama status ei ole se tärkein asia, vaan lähinnä olen huolissani nyt taloudellisista mahdollisuuksistani panostaa urheilemiseen ja huipulle tähtäämiseen. Tiedän, että ryhmään kuuluminen ei olisi ratkaissut tilannetta, mutta suuri apu se olisi ollut. Ristiriitaiset fiilikset nousevat pintaan, kun mietin eikö viime kesän tulokseni todellakaan riittäneet siihen, että minut olisi valittu. Miksei nimeni ole muiden aitajuoksijoiden joukossa?

Ilmeisesti jokin kriteeri valinnoissa oli se, että täytyy kuulua 30 parhaan urheilijan joukkoon Euroopassa. No, siihen en kuulu, mutta listaa tarkastaessani nousee sieltä esiin myös muita, jotka eivät tuohon joukkoon mahdu. Ainiin, kai olisi taas pitänyt vilkaista sinne nuorten listan puolelle...

Pakko ottaa myös kantaa asiaan, jota niin monet ovat minulle kommentoineet: "Taitaa olla pienten piirien puuhastelua tuo SUL:n toiminta". Niin, no ainahan se on hieman etelän piirien sisäisesti rakentunut ja ei taida tällanen pohjosen tyttö niihin piireihin mahtua. Tosin suuri osa yleisurheilua harrastavista ja ammattimaisesti harjoittelevista urheiljoistakin on etelästä ja siksi sieltä tulee keskimäärin myös enemmän huippuja. Toisaalta, melko pitkään siellä liitossa ovat ne samat henkilöt olleet vaikuttamassa asioihin. Vain he, jotka siellä toimivat ja päätöksiä tekevät, voivat miettiä oman tuntonsa kanssa, onko valintoihin vaikuttaneet tietyt "hyvä veli" -järjestelmän vaatimat suhteet.

En ole siis vielä kuullut mitään virallisia perusteluja ryhmien valinnoille, mutta SUL:n sivulla on linjattu seuraavasti: 

Team Finlandin valintojen pohjana käytettiin sijoituksia maailmantilastoissa ja EM-ryhmän valintojen pohjana sijoituksia Euroopan tilastoissa. Kumpikin ryhmä tähtää huipputason arvokilpailumenestykseen vuosina 2013–2016.

Tämän tarkempia linjauksia ei ole tehty, jotta voidaan joustaa jokaisen yksittäisen urheilijan kohdalla suuntaan tai toiseen? Olen siis itse ja joidenkin pienten tiedonmurusten kautta kirjoittanut näitä johtopäätöksiäni. Voi olla, että kukaan ei saa koskaan tietää, mitkä asiat urheilijoiden valintoihin ovat vaikuttaneet ja onko ne tehny kaikkien asetettujen kriteerien mukaisesti.

Itsellä on hyvin ulkopuolelle pudotettu olo ja jälleen kerran minut jätetään kovin yksin näiden asioiden kanssa. On kyllä äärettömän palkitsevaa tämä touhu. Koen kuitenkin, että olen osoittanut viime vuosina kehittymistä urheilijana ja siksi olen ansainnut myös luottamusta!

2008  14.82  0.25h1Kuortane 6.7.
2009  14.14  1.73h2Jämsä/J 25.6.
2010  13.62  1.75Helsinki 28.8.
2011  13.50  0.73Lappeenranta 13.8.
2012  13.29  0.36h1Helsinki 29.6.
http://www.tilastopaja.fi/db/fi/atw.php?ID=1193

Jos kypsyminen urheilijana olisi alkanut vuotta aikaisemmin, eli jos olisin juossut 2008 ajan 14,14 ja parantanut samaan tahtiin vuosien mittaan, olisi tilanne nyt todennäköisesti toinen. Mutta urheilu on urheilua ja kuten tiedämme, huipulle pääseminen vaatii liikkumista siellä "harmaalla alueella", jossa treenataan kovaa ja uhrataan muita asioita rakkaudesta urheiluun. Toiset onnistuvat löytämään sen oikeaan suuntaan vievän polun oikeaan aikaan, kun taas toiset eivät löydä sitä koskaan. Itse sen löysin, mutta näköjään liian myöhään, eli 22-vuotiaana!

Kaikesta huolimatta olen onnellinen, että olen sen polun löytänyt! Nyt vaan täytyy kanavoida nämä kaikki tuntemukset siellä kulkemiseen ja kehittymiseen urheilijana. Täältä noustaan taas ja vahvempana kuin koskaan! Tämä tyttö ei lannistu :)

Pysykää poluillanne toverit ja uskokaa omaan juttuunne. Tsemppiä kaikille vääryyttä kokeneille! Lopussa kiitos seisoo!

6 kommenttia:

 1. Tsemppiä, täytyy pyytää ihan anteeksi kun olen tehnyt ne Euroopan tilastot joiden perusteella putosit listoilta. Toi sun kehitys tuolla ylempänä kertoo kaiken oleellisen. Mahtaako löytyä toista jolla tuloksen parannus on tota luokkaa!

  Mutta uudestaan vaan, ensi vuonna hätyyttelet 13 sekunnin rajaa niin eiköhän sut huomata.

  t. Mirko Jalava, Tilastopaja

  VastaaPoista
 2. Täyttä asiaa kirjoitat.Olisi hyvä kuulla perustelut. Eipä ole ensimmäinen kerta ,kun liitto on vuosien varrella yrittänyt perustella epäonnistuneita valintoja ja kriteerejä.
  Kehityksesi on ollut tosi huimaa .Tsempillä vaan eteenpäin.
  E.Lajolinna TuUl

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä kovasti! Nyt on oikea aika iskeä, ei luovuttaa. Otat kaikki agressiot tästä treenihyödyksi!

  - Jenni K

  VastaaPoista
 4. Mutta Elli, oot sä niille ennenkin näyttäny niin ens vuonna uudestaan!

  VastaaPoista
 5. Samaassa veneessä tässä ollaan pohjosen tyttö :) Ei muutako taisteluilme päälle ja ens kesänä saavat Helsingin herrat ihmetellä.

  VastaaPoista
 6. Kehitystäsi on ollut mahtavaa seurata! Olen niin pahoillani, että SINÄKIN jouduit kokemaan tuota vääryyttä. Vuosien saattossa iän lisäksi urheilijoita on jätetty tukien ulkopuolelle myös loukkaantumisten vuoksi, todella fiksua sekin.

  Toivon todella, että ammennat tästä itsellesi voimaa entistä parempia tuloksia kohden. Toivottavasti pysyt terveenä!

  Heidi Häggblom (ex-Lindell) :)

  VastaaPoista